Holiday (2006)

the_holiday_dvd_cover_borito_2006.jpg"Két fiatal nő, két összetört szív. Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. Nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganő-jüket. Eközben a munkamániás Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két összetört szívű lány a világhálón akad egymásra. Miután kölcsönösen elsírják bánatukat, elhatározzák, hogy kipihenik megpróbáltatásaikat. Mivel az egyik Londonban, a másik pedig Los Angelesben él, kitalálják, hogy otthont cserélnek. A pasimentes vakáció azonban nem a tervek szerint alakul." (port.hu)
Ez egy olyan film, amit legszívesebben megölelgetne az ember - már ha lehetne ilyet tenni egy filmmel. :))
Nagyon aranyos, roppant mód szerethető, és valószínűleg valamelyik lány szerepébe biztosan bele tudja élni magát mindegyik női néző (vagy akár az esetleges pasi-nézők is a két férfi főszereplő helyzetébe; bár nem tudom, férfiaknak mennyire tetszene ez a film, mindenesetre aki a romantikától nem riad vissza, annak szívből ajánlom).
Kate Winsletet a nemrég ajánlott "A felolvasó"-ban is fura volt már viszontlátni, és itt is - valahogy én őt a Titanic Rose-zaként könyveltem el. Jack Black mi tagadás, egy hihetetlenül cuki és vicces pasi, az itt alakított karaktere nagyon hasonló azokhoz, amikben már korábban is láttuk őt (pl. A nagyon nagy Ő, Rocksuli). Szerintem ő a valóságban is ilyen lehet, úgyhogy kétlem, hogy túlságosan meg kellene magát játszani. :)
Cameron Diaz pedig igazi kaméleon a filmes szakmában: a legkülönbözőbb karaktereket is olyan természetességgel játssza el, hogy elképzelni sem tudom, milyen lehet a magánéletben, melyik áll legközelebb a valósághoz... :D
Akit pedig nem tudok hová tenni, az Jude Law. Ha nem csal a memóriám, akkor ez az egyetlen film, amit az ő főszereplésével (vagy bármilyen szereplésével) láttam. A karaktert mindenesetre teljesen jól hozza. :)

Visszakanyarodva: a film karácsony tájékán pláne kötelező (bár már túl vagyunk a karácsonyon, de azért jól esett megnézni), és úgy egyébként is nagyon ajánlom, mindazoknak, akik valami igazán szívmelengető filmre vágynak. :) Imádnivaló mind a négyük története (együtt is - ja, és megjegyzendő, hogy Iris angol házikójában én is tök szívesen eléldegélnék; baromi hangulatos! ^^), és az is nagyon aranyos, ahogy Iris felkarolja Arthur Abbott-ot, az idős filmrendezőt, akinek már tulajdonképpen semmije és senkije nem maradt, csak az emlékei (karácsonykor főleg nem szabadna egyetlen idős embernek sem magányosan ünnepelni... Szomorú, hogy erre csak nagyon kevesen gondolnak...) Az Arthurt alakító Eli Wallach idén júniusban hunyt el, fél évvel a 99. születésnapja előtt. Nyugodjon békében!

Mit is írhatnék még? Egyik kedvenc filmem, csöppet sem sajnálom tőle a 10 pontot. :)

Magyar szinkronos előzetes:

 

Főszereplők:

Kate Winslet - Iris
Cameron Diaz - Amanda
Jack Black - Miles
Jude Law - Graham

Eredeti cím: The Holiday
Játékidő: 138 perc
Port.hu: 10/8.9 (632)
IMDb: 10/6.9 (153 279)

Osztályzat: 10/10