47 ronin (2013)

47 ronin.jpg"Ez a nagyszabású, 3D-s fantasy-kalandfilm az egyik legrégibb ősi japán történet alapján készült. Keanu Reeves alakítja Kait, a számkive-tettet, aki csatlakozik Oishihez, a 47 ronin vezető-jéhez. Együtt akarnak bosszút állni az álnok nagyúron, aki megölte gazdájukat és kitiltotta földjéről a szamurájokat. Hogy szülőföldjük becsületét visszaállítsák, a harcosok olyan küldetésbe kezdenek, melynek viszontagságai az egyszerű harcosokat elpusztítanák. A látványos film oly módon kelti életre a lenyűgöző tájakat és a hatalmas csatákat, ahogy azt még ebben a műfajban sosem láthattuk." (forrás: port.hu)
Ezt igazából csak azért néztem meg, mert páromat nagyon érdeklik a szamurájok, és már régóta emlegette ezt a filmet is, úgyhogy megnéztük együtt. Nem mondom, hogy bánom, mert viszonylag jó film volt, az érdeklődést egészen a végéig fenn is tartotta, voltak benne izgis jelenetek, de jó előre szólok, hogy aki nem szereti azokat a filmeket, amiknek nem boldog a befejezése, azok bele se kezdjenek (apummal jártam úgy, hogy mikor megnéztük "A szökés" sorozatot, közölte, hogy kár volt végignézni, ha aztán a főhős meghal). 
A film igaz történéseken alapszik, a japán történelem egy legendás szeletkéjén, a 47 ronin történetén. Mindez megspékelve egy romantikus szállal és jó sok fantasy-elemmel, ami igazából az egész film alapját adja.
Eleve úgy kezdődik, hogy Kai-t démonok nevelik, akiktől megszökik, és a szamurájok találnak rá. Bár a közösség befogadja, mégsem teljesen, és a szamurájok közé sem tud belépni, akármit is csinál, az emberek zömének szemében ő egy fura félszerzet marad. A történet másik fontos alakja Oishi, aki már gyerekkorukban vízbe akarta fojtani Kai-t, miután rátaláltak, és viszonyuk egészen csak roninná válásuk után kezdett rendeződni.
Aztán itt van Kira nagyúr, aki a hatalomért mindent elkövet: hűséges boszorkány-szolgálója közbenjárásával sikerül elérniük, hogy Aszano nagyurat, Ako daimjóját (egyfajta vezetőjét) halálra ítéljék, és öngyilkosságra kényszerítsék. Ezután Kirához hozzákényszerítik Aszano lányát, Mikát (aki persze titkon teljesen és totálisan szerelmesek egymásba Kai-jal), Kait egy szigetre száműzik, Oishit tömlöcbe vetik egy évre, ezzel próbálva megtörni őt, a szamurájokat pedig kitiltják Akoból, roninná téve őket, ami a Japán társadalomban szégyenletesnek számít (a "ronin" szó "elsodrott embert" jelent, a tanító vagy úr nélküli szamurájokat hívták így).
Oishi kiszabadulva a fogságból elindul, hogy megkeresse szamurájait, és megszökteti Kai-t is száműzetéséből. Elhatározzák, hogy megbosszulják Kirán a nagyuruk halálát és kiszabadítják Mikát fogságából. Ennek érdekében Kai démon-mestereihez fordulnak segítségért...
Kedvenc szereplő: Kai lehetne akár kedvenc is, mert minden megvan benne, ami egy pozitív főhősnek szükséges, mégis annyira puhány, hogy már fáj... -.- Elhiszem, hogy sokmindent nem lehetett megtenni az akkori Japánban, amit mondjuk mi simán meglépnénk, ha hasonló helyzetbe kerülnénk (pl. mikor az elején Kai legyőzi a szörnyet, és más aratja le a babérokat. Valamilyen érthetetlen oknál fogva hagyja, pedig ezzel talán némi megbecsülést ki tudna magának vívni...). Oishit is lenne miért elítélni, mégis számomra ő volt a legszimpatikusabb az egész filmben. 
Akit nem kedveltem: egyértelműen Mika... Japán nő létére olyannyira nyafka és annyit hisztizik, hogy ha nem lennének meg a tipikus vonásai, simán azt gondolhatná az ember, hogy egy európai lányt adoptált Aszano... A másik szörnyen ellenszenves pedig szintén egy nő, Kira jobbkeze, a boszorkány.
Kedvenc jelenet: mikor a roninok elmennek a démonokhoz, és próba elé állítják őket.

Főszerepben:
Keanu Reeves - Kai
Hiroyuki Sanada - Oishi

 Osztályzat: 10/7