Vissza a jövőbe 3. (1990)

vissza_a_jovobe_3.jpg"Az 1955-ös furcsa villámlás után Martynak egyenesen 1885-be kell visszautaznia, hogy megmentse a Dokit egy túl korai haláltól. Nagy nehezen túléli az indiánok támadását és a barátságtalan városlakók intrikáit, s végül ráakad a Dokira, aki nem más, mint a városka kovácsa. Doki azonban nem hallgat a figyelmeztetésre, mivel fülig beleszeretett az elbűvölő tanítónőbe, Clara Claytonba. Így Marty feladata lesz, hogy kimenekítse őket a Vadnyugatról, s visszatérjenek a jövőbe." (port.hu)
Már az a momentum is teljesen felcsigázott, mikor az előző rész végén Marty-t megkeresi egy illető egy levéllel, amit a Doki küldött neki, miszerint ő a Vadnyugaton van, 1885-ben, de eszébe se jusson visszamenni érte, hanem inkább semmisítse meg a Dolorint. Marty nem hagyja ennyiben, hanem felkeresi a jelenben a Dokit, akivel véletlenségből megtalálják az "1885-ös Doki" sírját, akit egy tartozás miatt öl meg a Vadnyugat rettegett banditája, Buford Tannen. Így hát Marty visszautazik az időben, hogy figyelmeztesse a Vadnyugaton ragadt Dokit, ám egy szerencsétlen baleset folytán kilyukad a Dolorin üzemanyag-tartálya - a benzit pedig még ebben az időben nem találták fel, így gyorsan ki kell találniuk, hogyan tegyék újra működőképessé az időgépet, és térjenek vissza a jelenbe. Közben Marty találkozik a felmenőjével is, és részt vesznek (a később számukra nagy jelentőséggel bíró) óratorony felavatásánál is... A Doki szerelembe esik, ami tovább bonyolítja a helyzetet, és az sem segít, hogy Marty közbeavatkozásának köszönhetően, Buford Martyt hívja ki pisztoly-párbajra...
Izgalmas film, főleg a vége, a mozdonyos jelenet, mikor próbálják a segítségével beindítani az időgépet. Clara egyébként nagyon ellenszenves volt (az őt alakító színésznő egyébként játszott pl. az Isteni sugallat c. sorozatban is, ott Joan édesanyját alakította - onnan volt ismerős). De én még mindig úgy gondolom (hiába többször is láttam már), hogy az első két rész jobb volt. Ezt leszámítva viszont, ha készült volna 4. rész is, azt is megnéztem volna, mert nekem ez az időutazós dolog abszolút bejövős. :)

"...a sorsotok nincs megírva előre. Senkié sem. A sorsotokat magatok alakítjátok. Úgy csináljátok, hogy jó legyen!"
(Doki - Martynak és Jennifernek)

Főszerepben:
Michael J. Fox - Marty McFly
Christopher Lloyd - Dr. Emmett L. Brown, "Doki"
Thomas F. Wilson - Buford Tannen
Mary Steenburgen - Clara Clayton

Eredeti cím: Back to the Future Part III.
Játékidő:
 120 perc
Port.hu: 10/9.3 (410)
Imdb: 10/7.4 (205 181)

Osztályzat: 10/8,5