Hősök [1.évad] (2006)

hosok_heroes_season_1_evad_dvd_cover_borito.jpg(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekin-téséhez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon")

A bejegyzés cselekmény-leírást tartalmaz!

Eredeti cím: Heroes

Alapsztori: Szerte a világban élnek nem hétköznapi emberek, csodás képességek birtokában, melyről sok esetben sejtelmük sincs. Ám ha ráébrednek, és képesek uralni, rendkívüli tetteket vihetnek végbe. Ők, a hétköznapi hősök.
Chandra Suresh indiai genetikaprofesszor fél életét teszi fel ezen különleges genetikai kóddal rendelkező emberek felkutatására, ám valaki azon ügyködik, hogy ez ne sikerülhessen. Halála után fia, Mohinder folytatja apja hagyatékát: az apja által ráhagyott listát követve megkeresi a "hősöket", és igyekszik segíteni a munkájukat, számtalanszor szembekerülve a gonosszal...

Kedvenc jelenet: - mikor Claire a boncasztalon ébred... o.O
- Hiro és Charlie ^^ (csak sajnálom, hogy így végződött a dolog..)
- mikor Sylar Claire-re vadászik a sulibálon
- Zach és Claire jelenetei :) cuki srác, kár, hogy nem lett köztük végül semmi, pedig szurkoltam.. :(
- Peter és Claude közösen megtett útja (azért Claude képessége elég király)
- mikor Hiro és Ando ellopják a múzeumból Takezo Kensei kardját... :D

01x08-7.jpg01x03-3.jpgKedvenc szereplők: - Hiro. :D Imádtam a beszólásait (nyilván magyar fordítás, de ez a "sivany" ember is jól ki lett találva :D), a megnyilvánulásait. :) Maximálisan szerethető karakter, és aranyos, ahogyan ragaszkodik a barátjához, Andóhoz, és amit a nővéréért tett. :)
- Claire. Tetszik a talpraesettsége, és hogy mennyi kalamajkából kikerül élve. Vannak dolgai, amivel nem értettem egyet, de ezt leszámítva kedvenc.
- Peter. Na ő is eléggé különc karakter, sok esetben felképeltem volna, hogy ezt most miért kellett...?! De ettől eltekintve szerethető; az őt alakító Milo Ventimiglia pedig cuki pasi (a kis problémájával együtt, ugyanis "ferde ajakkal" született: az alsó ajkának a bal részén elhaltak az idegek, így gyakorlatilag a szájának ezt a részét nem képes mozgatni sem - fura, mert anno a Szívek szállodájában ez nem volt feltűnő nekem, itt viszont már nagyon, így rákerestem).
- Zach. Claire bénácska, a suliban anti-menőnek számító haverja, aki bár csak mellékszereplőként van jelen a sorozatban, én mégis nagyon megkedveltem őt. :)

Akit nem szerettem: Nathan, Isaac, Simone (Isaac nője, aki aztán őrlődni kezd a pasija és Peter között), Meredith (hogy lehet valaki ilyen szemét a saját gyerekével? -.-)

Kedvenc epizód: - 01x03: Matt ráébred a képességére (a gondolatolvasás szerintem elég cool képesség); Claire-t a sulibulin Brody meg akarja erőszakolni, de ennek még csúnyább vége lesz...
- 01x08: Hiro visszamegy a múltba, hogy megakadályozza Charlie halálát. Bár párként nem illenek össze, de egyébként nagyon cukik együtt. :)
- 01x09: Sylar ámokfutása Claire sulijában
- 01x10: megismerjük Sylar közös múltját Chandrával, és Peter, Nathan, Niki valamint Claire múltját is.
- 01x14: Syler beállít Claire-ék házába; Claire megkeresi a vér szerinti anyját
- 01x17: Matt és Ted Bennetéknél kutakodnak, mert azt akarják, hogy Noah végre szálljon le róluk; Ted "rohamot" kap, amit csak Claire tud megfékezni.
- 01x20: Hiro és Ando Sylar elől menekülve az évekkel későbbi, robbanás utáni jövőben találják magukat, ahol találkoznak és összedolgoznak a jövőbeli Hiroval is.
- 01x23: a végjáték is bőven tartogat izgalmakat; sor kerül végre a "hősök" és Sylar nagy összecsapására, és a robbanás is bekövetkezik, bár oly módon, amire senki nem számított volna...

01x01-6.jpg01x07-4.jpgÉrdekességek: - a Petert alakító Milo Ventimiglia játszott a Szívek szállodájában is, ahol Rory rosszfiú-pasiját (egyben Luke unokaöccsét), Jess-t játszotta.
- Peter tesóját, Nathant játszó színész is ismerős lehet: több filmsorozatban játszott (pl. Rejtélyek kalandorai), ám nekem mégis a Született feleségekben játszott karaktere miatt volt ismerős, ugyanis Carlos védőügyvédét alakította, aki később belehabarodik Gabrielle-be.
- vannak visszatérő szimbólumok a sorozatban: a hélix-jel (ami két kandzsi karakter kombinációja, és jelentése „Isten által küldött hatalmas képesség”), a sebhely (két fekete párhuzamos vonal a nyak környékén), a napfogyatkozás, a csótány. (bővebben erről a wikipédián olvashattok, a sorozat szócikkében).

Főszereplők: Noah (Jack Coleman), Claire (Noah örökbefogadott lánya; Hayden Panettiere), Mohinder (Sendhil Ramamurthy), Isaac (Santiago Cabrera), Peter (Milo Ventimiglia), Nathan (Peter bátyja; Adrian Pasdar), Matt (Greg Grunberg), Hiro (Masi Oka), Sylar (sorozatgyilkos; Zachary Quinto), Niki/Jessica (Ali Larter), Micah (Niki és D.L. fia; Noah Gray-Cabey), D.L. (Leonard Roberts) 

 

01x10-13.jpg

 

bscap0023.jpg

Főbb mellékszereplők az évadban (akik több részben is feltűnnek): Sandra (Noah felesége; Ashley Crow), Lyle (Noah vér szerinti fia; Randall Bentley), Eden/Sarah (Chandra Suresh szomszédja, később Mohinderrel kerül közelebbi viszonyba, a Társaságnak dolgozik; Nora Zehetner), Simone (Isaac barátnője, de később Peterhez is romantikus szálak fűzik; Tawny Cypress), Ando (Hiro barátja, és munkatársa Hiro apjának cégénél; James Kyson), Ted (különleges képességű ember; Matthew John Armstrong), Kaito (Hiro apja; George Takei), Zach (Claire haverja; Thomas Dekker), Janice (Matt felesége; Elizabeth Lackey), Brody (a suli "szépfiúja", egy bulin erőszakoskodik Clairrel, aminek súlyos következményei lesznek; Matt Lanter), Jackie (a pompomlányok "vezére", Claire legnagyobb riválisa a suliban; Danielle Savre), a Haiti (a Társaság embere, Noah bizalmasa; Jimmy Jean-Louis), Meredith (Claire édesanyja; Jessalyn Gilsig), Candice (a Társaságnak dolgozik, alakváltó; Missy Peregrym), Linderman (aki a szálakat mozgatja a háttérből; Malcolm McDowell), Molly (őt menti ki Matt a házból, a gondolatait meghallva, ahol a kislány szüleit meggyilkolta Sylar; Adair Tishler), Angela (Peter és Nathan anyja; Cristine Rose), Heidi (Nathan felesége; Rena Sofer)

 

bscap0017.jpg

 

bscap0001.jpg

Különleges képességű emberek az évadban:
Claire: sejtregenerálásra képes
Matt: gondolatolvasás
Nathan: repülés
Peter: átveszi mások képességét, ha fizikailag közel kerül hozzájuk
Hiro: képes megtörni a tér/idő kontinuumot (időutazásra képes, megállítja az időt, és teleportálni tud)
Isaac: megfesti a jövőt
Eden/Sarah: övé a meggyőzés képessége; embereket tud rávenni dolgokra egyszerű rábeszéléssel
a "haiti": blokkolni tudja a képességeket; emlékeket is tud kitörölni
Micah: uralja az elektronikai eszközöket; képes a gondolataival irányítani azok működését
Niki/Jessica: 2 személyiség lakik 1 testben; Jessica egyébként Niki rég meghalt nővére, és így hívják a benne lakó alteregót is, aki nem riad vissza a kegyetlenkedéstől és az agressziótól sem.
D. L.: át tud menni szilárd dolgokon (bárhonnan képes kiszabadulni, mert sem a falak, sem a bilincs nem akadály számára)
Ted: sugárzás; a hőt uralja: forralni, égetni, robbantani képes
Charlie: szuper memóriával rendelkezik, bármit villámgyorsan képes megtanulni, megjegyezni
Sanjog: belép az álmokba, és képes változtatni rajtuk
Brian: tárgyakat mozgat az akaratával
Meredith: lángba tudja borítani a kezét
Claude: láthatatlanná tud válni
Hana: képes az elméjével e-maileket küldeni, értelmezni a rádióhullámokat stb...
Dale: szuper hallása van
Zane: fémeket változtat folyékony halmazállapotúvá
Candice: alakváltó, képes felvenni másik alakját, külsejét
Linderman: övé a gyógyítás képessége
Molly: bárkit képes megtalálni bárhol, elég csak rá gondolnia
Sylar: vadászik a különleges képességű emberekre, mert őket megölve át tudja venni az áldozat képességét

 

bscap0014.jpg

 

bscap0016.jpg

Néhány kedvenc idézet a sorozatból:

Aron Malsky: - A vádakat illetően szabad embernek tekintheti magát, Mr. Hawkins.
D.L. : - Tehát nem kell hátrafelé lesnem...?
Aron Malsky: - Csak ha kíváncsi, honnan jött.

Claude: - Megvan az erőd, hogy megállíts, akkor mire vársz?!
Peter: - Próbálom!
Claude: - Amikor New York egy füstölgő romhalmaz lesz, rávéssük a sírkövedre: "Itt nyugszik Peter Petrelli, aki próbálta"!
(01x16)

Az évad zárójelenete:
Miután Hiro szembekerül Sylar-rel, Syler az erejét használva megüti Hirot, aki sok métert repülve majdnem felkenődik egy falra, de még idejében elteleportál. Azonban, mint kiderül, a múltban köt ki, a régi Japánban, Takezo Kensei idején.

 

bscap0008.jpg

 

bscap0025.jpg

Epizódlista:

01. Teremtés
02. Ne nézz vissza
03. Egy hatalmas ugrás
04. Ütközés
05. Hirók
06. Jobbik felek
07. Nincs rejtegetnivaló
08. 7 perc éjfélig
09. A diáknap
10. Hat hónappal ezelőtt
11. Felismerés
12. Isteni adomány
13. Kelepcében
14. Zavaró tényezők
15. Menekülj!
16. Váratlan
17. A társaság embere
18. Parazita
19. 0.07%
20. Öt év múlva
21. A neheze
22. Fölényes győzelem
23. Hogyan hatástalanítsunk egy robbanó embert?

 

bscap0024.jpg

 

01x04-3.jpg

Összegezve:
Eléggé abszurd sorozat... Aki nem túlzottan szereti a földtől nagyon elrugaszkodott dolgokat, azoknak semmiképp sem ajánlom (én alapból elvagyok vele, de némely részével én sem voltam kibékülve). Egyszer nézhető sorozat, kikapcsolódásnak megfelel, és azért vannak benne egész izgalmas epizódok, jelenetek is, amelyek miatt viszont érdemes is nézni. Ha már elkezdtem, biztosan végignézem majd az egész sorozatot, de többször nem hiszem, hogy meg fogom nézni.

Osztályzat: 10/8,5