A farm, ahol élünk - Little House on the Prairie [7.évad] (1980-1981)

little house on the prairie season 7.jpgHát, nem jött össze, hogy hetente megírjak egy-egy blogposztot, akárhogy is szerettem volna (sőt, még havi 1 sem jött össze az elmúlt időben...). :/ Ez van, filmet nézni se nagyon van kedvem/időm, úgyhogy inkább nem ígérek semmit. Most viszont készültem egy ajánlóval, mégpedig a legnagyobb kedvenc sorozatomról. ^^
Igen, régi, régimódi, ósdi, viszont az, amiről szól, még mindig aktuális: család, szerelem, barátok, az élet legfontosabb értékei... Egyszerűen imádom! Gyerekkorom óta nagy-nagy kedvenc.
Hát, talán mondanom sem kell ezek után, hogy nem fog spoiler-mentesen menni az ajánlóm erről a sorozatról sem (és ciki, hogy épp a 7.évaddal kezdem, de igyekszem végigmenni majd az első 6 évadon is, már ami az ajánlót illeti - mert azokat már nemrég megnéztem megint újra, csak épp jegyzetet felejtettem el készíteni róluk... Sebaj, megoldom. :) ).
Vigyázat! A bejegyzés néhol cselekményleírást is tartalmaz! 
Annyira hihetetlen, hogy Laura (és az őt megszemélyesítő Melissa Gilbert) tulajdonképpen a sorozat ideje alatt válik egy aranyos, cserfes kislányból kész nővé. Akárhogy is, de ő marad a kedvenc szereplőm, kicsit magamat is látom benne, talán ezért is. (Pl. gyerekként én is kicsit fiús lány voltam, viszont a felnőtt-Laura is hasonlít hozzám).
Én személy szerint örültem, hogy Laura és Almanzo végre egymásra talált, bár Almanzo továbbra se valami szimpatikus… Ahogy Carrie-t sem tudom megkedvelni, nála idegesítőbb szereplő szerintem nincs és nem is volt a sorozatban… -.- Albert a hibái ellenére is szerethető, és persze Charles is örök kedvenc.
Azt viszont eléggé furcsállom, hogy most, hogy Laura tanár lett Walnut Grove-ban, Willie-t is tanítja, holott anno együtt játszottak, és a sorozatban egy ideig úgy tűnt, hogy kb. egyidősek, mégis mintha Laura fölött jobban eljárt volna az idő... Most meg Willie azért jó pár évvel fiatalabbnak van beállítva, mint Laura. 
Kedvenc karakter: Laura :) ; viszont magát a Laura-Almanzo és Nelly-Percival párosokat is nagyon megszerettem; szeretem a róluk szóló részeket.
Akit most kedveltem meg: Nelly, egyértelműen :D anno az elején még annyira utáltam, és Percival teljesen megváltoztatta, előnyére.
Akit nem szerettem: Carrie, ki más… Ő szerintem direkt azért van a sorozatban, hogy idegesítse a nézőket, mert más szerepe nem is van, és a karaktere csak ennyiből áll. Van, csak azért, hogy legyen, igazából semmit nem csinál, vagy ha mégis, akkor tuti, hogy vlmi galibát okoz… Mindegy lett volna, ha nem is írják bele, szerintem senki se hiányolta volna…
Az évad legjobb pillanata: Mikor a gyerekkora óta vak Adam életében először látja meg Mary-t… *-* 
Kedvenc epizód: 07x07 („válás Walnut Grove-ban”; Laura és Almanzo fenomenális páros ^^); 07x09 (Almanzo és Charles versenyzése, hogy ki ér hamarabb a rakománnyal Sleepy Eye-ba); 07x13 (a Dalton-ikrek születése), 07x19 (Charles és Caroline második házasságkötése ^^), 07x21-22 (az árvák befogadása; James és Cassandra karaktere nagyon szerethető, bár ez a sok örökbefogadás már kezd sablonossá válni: anno ugyebár Mr. Edwards, aztán a Houston-féle gyerekek, utána Albert, stb... Mintha ez lenne az egyedüli módja a forgatókönyvírók részéről, hogy csavarintsanak a történeten...).
Legrosszabb epizód: 07x05 (mikor Pete Elerbee a Walnut Grove-i fiúkból összeállít egy amerikai foci-csapatot, és agyonhajtja őket a sok edzéssel…); 07x06 (az Annie-s rész sem tetszett, sajnálom…); 07x14 (ezeket az „unokaöcsikéket” ki nem állhattam, és úgy alapjában az epizód sem tetszett…), 
Érdekesség:
- A 12. epizódban a nők egyenjogúságáért harcolnak Caroline-ék, még a férjeikkel szemben is (be akarják bizonyítani nekik, hogy a nők igenis fontosak, és nélkülük a férfiak sem sokra mennének). Az epizódot a narrátor-Laura azzal zárja, hogy Caroline szerint a nők egyszer még szavazhatnak is majd, de ő ebben nem hisz. :)
- A 13. részben mikor Percival szülei Walnut Grove-ba látogatnak, és Percival az apjával beszél, az apja azt ecsetelgeti, hogy őket, zsidókat az évszázadok során mennyiszer próbálták már elpusztítani, de fenn kell a zsidóságot tartani, ennek ellenére is. Erre Percival biztosítja az apját, hogy „Már műveltek az emberek, ilyen őrültség nem történhet meg még egyszer. Nemsokára itt a 20. század.”… No már most, mint tudjuk, Hitler rácáfolt erre… :/
- Laura-t alakító Melissa Gilbert örökbefogadott gyerekként nőtt fel. Ez a házaspár később egy fiút is örökbefogadott, Jonathan-t, aki szintén szerepel a sorozatban, Willie Oleson-ként. A szülők később elváltak, anyjuk újra házasodott: ebből a házasságából született a ma Sara Gilbertként ismert (egyébként nyíltan leszbikus) színésznő, aki több sorozatban is játszott, mint pl. a „The Big Bang Theory”-ban.
- Nellie férjét, Percivalt megformáló Steve Tracy-t a forgatás alatt hírbe hozták filmbéli feleségével, Alison Arngrimmel, ám ők cáfolták, hogy nemcsak a képernyőn, de a való életben is szerelmi kapcsolat lett volna közöttük. Szoros barátságuk azonban vitathatatlan, és a forgatás után is megmaradt: Alison elmondta, hogy a stáb közül egyedül ő volt az, aki tudta, hogy Steve meleg. Steve Tracy 5 évvel a sorozatban való szereplése után, csupán 34 évesen hunyt el, AIDS-szel kapcsalatos szövődményben.
- Az Albert Ingalls szerepében látható Matthew Laborteaux testvére, Patrick Labyorteaux (igen, így "y"-nal) is szerepelt a sorozatban, Andrew Garvey-ként - felnőttként egyébként a JAG c. sorozatban is láthattuk.
- A két legidősebb máig is élő színész a csapatban, Mr. és Mrs. Oleson megszemélyesítői (Richard Bull és Katherine MacGregor), 89 és 88 évesek. Jó egészséget nekik, még hosszú-hosszú évekig! :)
Legjobb színész: egyértelműen a Charles-t alakító Michael Landon. Neki maximálisan elhittem a szerepét. De pl. az Albertet játszót Matthew Laborteaux is nagyon jól hozta a formát.
Legjobb szinkronszínész: legjobbat nem igazán tudnék kiemelni, viszont Caroline szinkronhangja nekem még mindig nem tetszik… És a legtöbb, jelentéktelenebb háttérszereplő szinkronja is szörnyűséges... Tehetségtelen szinkronszínészek, maximálisan nem passzol a hangjuk a szinkronizált színészhez, stb... Oké, hogy ők nincsenek annyira reflektorfényben, de azért nem hiszem el, hogy nem tudtak volna vlmi normális szinkronszínészeket keríteni ezekre a szerepekre... -.-
Főbb mellékszereplők az évadban (akik több részben is feltűnnek): Nels és Harriet Oleson, Willie Oleson, Nellie Oleson és Percival Dalton, Dr. Harem Baker, Robert Alden atya, Eliza Jane Wilder, Jonathan és Andrew Garvey, Houston, Hester-Sue Terhune, Joe Kagan
Főbb vendégszereplők (akik 1-2 rész erejéig vesznek részt az évadban): Harve Miller (akibe Eliza Jane beleszeret, Almanzo régi barátja 07x01, 07x02), Josh és Michael (testvérpár, akik megszöknek az árvaházból, és egy ideig Houstonnál húzzák meg magukat, 07x04); Annie Crane (gyengénlátó festő lány, 07x06), Brenda Sue (énekesnő, akit Laura esküdt ellenségének tart J 07x07); Leslie (tolószékes kislány, Albert levelezőtársa, 07x08), Sylvia (Albert barátnője, 07x17, 07x18), Edgar Mills (csaló földbirtokos, 07x19), James és Cassandra Cooper (az árván maradt testvérpár, 07x21, 07x22)
Az évad zárómondata:  „A kicsi ház telisteli volt… szeretettel.”

Epizódlista:

01. Laura Ingalls Wilder (1.rész)
02. Laura Ingalls Wilder (2.rész)
03. Újrakezdés
04. Egy néma kiáltás
05. Mindent bele!
06. A szeretet képe
07. Válás Walnut Grove-ban
08. Kedves Albert
09. A rövidebb út
10. Látni a fényt (1.rész)
11. Látni a fényt (2.rész)
12. Oleson kontra Oleson
13. Vitassuk meg együtt
14. Az unokaöcsikék
15. Az ének hatalma
16. Isten vele, Mrs. Wilder
17. Sylvia (1.rész)
18. Sylvia (2.rész)
19. A vak igazság
20. Másodszor is igen
21. A kis árvák (1.rész)
22. A kis árvák (2.rész)

Élet a sorozat után...

Cassandra Cooper Ingalls - Missy Francis.JPGCassandra Cooper Ingalls - Melissa "Missy" Francis (1972 - )

Karrierjét egy Johnson & Johnson samponreklámban kezdte, kisgyerek korában, és máig legjelentősebb szerepe A farm, ahol élünkben volt, Cassandraként. A 41 esztendős színésznő a sorozat után is sokra vitte a civil életben: a Harvardon közgazdasági diplomát szerzett, szerkesztő lett egy harvardi közgazdasági magazinnál. Aztán ismét a televízió képernyőin kötött ki, bár most merőben más szerepben: tavaly óta a FOX csatornán látható riporterként (pénzügyi hírekkel kapcsolatos újságíró vált belőle). Nem mintha az írás távol állna tőle, tavaly "Diary of a Stage Mother's Daughter: A Memoir" címmel megjelent egy könyve is.
'97 óta házas, és 2 gyerek édesanyja.

James Cooper Ingalls - Jason Bateman.JPGJames Cooper Ingalls - Jason Bateman (1969 - )

A Cassandra testvérét alakító, most 44 éves színész számára James szerepe nem volt idegen, fiatal korában híres és tehetséges gyerekszínészként tartották számon. Filmes karrierjét a sorozat után sem adta fel, több mozifilmben is láthattuk főszereplőként az elmúlt években is, mint pl. a Hancock, Förtelmes főnökök, Páros mellékhatás, Testcsere, Személyiségtolvaj, vagy a nemrég általam is blogolt Sejtcserés támadás. Jóindulatú torokpolipja volt, 2005-ben sikerrel műtötték. A híres zenész és színész Paul Anka egyik lányát, Amandát vette feleségül 2001-ben, és 2 lányuk született.

Osztályzat: 10/10