Made In Hungaria (2009)

made in hungária.jpgA filmet úgy néztem meg, hogy a személyt, akivel összefüggésben áll, különösebben nem kedvelem: a Made in Hungaria ugyanis Fenyő Miklós egyfajta önéletrajzi ihletésű filmje (és a Hungária együttes születésének krónikája). Tartottam is tőle, hogy nem fog túlzottan tetszeni, viszont tévedtem: úgy három-négyszer láttam azóta a filmet, és jó. :)
Javára legyen mondva: legalább tényleg magyar filmről van szó. Magyar színészekkel. És magyar környezetben játszódik: tényleg kicsit visszakalauzolja az embert a '60-as évekbe. Maga a zene, a ruhák, az épületek, a tárgyak (tévé, lemez, lemezlejátszó, stb...), a bambi... :) Aki szereti a retró dolgokat, azoknak mindenképpen kötelező ez a film! =)
A film nyitójelenetében Miki családjával visszatér Budapestre. A fiú megérkezése pillanatától fogva lázad: lázad az ellen, hogy Amerikából visszahozták ide, a semmi közepére, lázad a rend ellen (Bigalinak nemigen akaródzik szót fogadni), lázad az öltözködés ellen (a hawaii inget nem hajlandó sima egyszerű, egyszínű öltözékre cserélni), ráadásul azzal is szembesülnie kell, hogy egykori zenekarát és barátai elveszítette: akikkel addig együtt lógott és zenélt, most Rönét követik, a nincstelen autószerelőt, akit a nők mégis bálványoznak. Röné töltötte be Miki távollétében az énekesi posztot, és igyekszik Mikit majmolni, hogy ezt a szerepét ne is veszítse el (pl. hajviselet; nem tud angolul, de fonetikusan jegyzeteli le az angol nyelvű dalok szövegeit, stb...). Ha már egyszer muszáj volt Mikinek hazatérnie, ide, ahol a "bacon" egyszerűen csak "szalonna", az "ice tea" pedig "jeges tea", akkor próbál úszni az árral: szeretne ismét bandatag lenni, Röné ellenségeskedése viszont egyáltalán nem segít a dolgokon. Ráadásul egykori barátnője, Vera is hátat fordított neki, miután Miki (kapcsolatuk reménytelen voltából kifolyólag) nem válaszolt a leveleire...
Jóformán csak 1 bajom volt a filmmel: nem tudtam eldönteni, hogy ez most musical akar lenni, vagy egyszerűen csak film. Mert voltak jelenetek (pl. mikor Vera kirepül éneklés közben az ablakon, épp egy autó első ülésére... -.-), amikor iszonyat musicales a dolog, hisz ott teljesen elfogadott az ilyesmi, hogy mindent "dalban mondanak el", plusz ilyen logikátlan baromságok történnek... Valószínű, hogy ha kiesik egy ember az ablakon, akkor éppen az anyósülésre huppan... 100%... és nem csak ő, hanem még utána 2 ember is... -.- Meg mikor Miki szerenádot ad, és a haverjai különböző dolgokon elkezdenek zenélni (pl. egy fát használnak bőgőnek, stb...), és persze a zenében ugyanúgy benne van az adott hangszer hangja, hiába nincs benne az adott hangszer a jelenetben... Szóval én épp ezért nem csak "zenés film" kategóriába, hanem musicalbe is beskatulyáztam ezt az "alkotást".
Egyébként érdekes egybeesés, hogy miután megnéztem a filmet, pár napra rá kiderült, hogy a Mikit alakító Szabó Kimmel Tamás újra reflektorfénybe kerül: ő lesz ugyanis a TV2-n szeptembertől induló magyar tehetségkutató műsor, a Voice egyik műsorvezetője. :) Szimpatikus figura, kíváncsi leszek rá műsorvezető szerepben is. ^^

Főbb/ismertebb szereplők:

Szabó Kimmel Tamás - Miki
Kiss Tünde - Vera (Miki szerelme)
Fenyő Iván - Röné (Miki vetélytársa)
Scherer Péter - Bigali (ő igazgatja a fiatalokat - legalábbis erősen próbálkozik ezzel :D)

Osztályzat: 8/10