Thor (2011)

thor 2011.jpgKépzeljük el, hogy nem csak az általunk ismert világ létezik, hanem valahol messze más dimen-ziókban is élnek emberek. Különleges képességű emberek. Az egyik ilyen messzi világban él Thor, Odin első-szülött fia. Odin, Asgard királya, a Mindenek Atyja, réges rég egy háborúban legyőzte a jégóriásokat, akik mind a kilenc világ (birodalom) elfoglalására készültek, és sikerült őket visszaszorítani a saját birodalmukba, Jutonheim-be. Azóta a két faj, az emberek és a jégóriások látszólagos békében éltek egymás mellett, távol tartva magukat egymás birodalmától. Egy nap Asgardban Odin és népe Thor megkoronázására készül, ám a ceremóniát félbeszakítják: jégóriások egy csapata hatol be a birodalomba, hogy visszafoglalják az ércládikót, amibe Odin és csapata anno a csata végén a jégóriások hatalmának forrását, az "ősi teleket" zárta. Bár a rablást sikerül meghiúsítani, a forrófejű, meggondolatlan Thor mégis arra készül, hogy 4 barátjával és öccsével, Lokival karöltve ellátogat Jutonheim-be, hogy elejét vegye még egy váratlan látogatásnak. Thor nem jár sikerrel, inkább csak még jobban felbőszíti a jégóriásokat, ezzel egy újabb nagy csatára predesztinálva őket... Odin éktelen haragra gerjed a történtek miatt, és kiátkozza Thort: emberként a Földre száműzi, elvéve tőle minden hatalmát. Pörölyét a híres Mjölnir-t is csak az mozdíthatja majd meg, aki méltóvá válik rá. Thor földetéréskor, egy vihar kellős közepén épp egy kutató-stáb autójának zuhan. Ezután az egyik asztrofizikus, Jane segítségével próbál újra visszatalálni önmagához, és felvenni a küzdelmet a saját családjával szemben is...
Régóta terveztem már a film megnézését, ugyanis eddig ez is kimaradt az életemből: egyáltalán nem ismertem magát a történetet sem, pedig maga az alaptörténet nem újkeletű. Thor eredetileg egy Marvel-szuperhős, és a film alapját is ez a Marvel-képregény adta. Hát, azt kell mondjam, érdemes volt pótolni: izgalmas, érdekes film, érdemes megnézni mindenképpen.
A szereplőkről... A Thort alakító Chris Hemsworth nekem konkrétan a "Hófehér és a vadász"-ból volt ismerős, már ott is nagyon kedveltem a színészi játékát. Mindenesetre itt is szuperül alakította Thort.
Jane szerepében Natalie Portman látható, őt több filmből is ismerhetjük, elég ha a Star Wars filmekre, vagy a "Fekete hattyú"-ra gondolunk, ahol legendásat alakított.
Odin megformálója nem más, mint Sir Anthony Hopkins, aki rengeteg filmben játszott már, de talán legjelentősebb, legismertebb szerepe Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak, stb...). Egyébként sikerült úgy elmaszkírozniuk, hogy én speciel alig ismertem rá. :)
Szót érdemel még Joshua Dallas is, aki a filmben Thor egyik barátját, harcostársát Fandral-t alakította: a színész játssza még Hófehérke férje, a Herceg szerepét is az "Egyszer volt, hol nem volt" c. sorozatban.
A látványról igazából csak annyit mondanék, hogy alapjában egész jól megcsinálták, bár néhol nekem kissé gagyi volt (pl. mikor Fandralt felnyársalja az elején Jutonheim-ben pár kiálló jégtüske, ott eléggé látszott, hogy totál számítógépes az egész... Az ilyenekért azért haragszok, mert ha már egyszer erre épül az egész film, hogy fantasy és géppelcsináljuk, akkor én úgy gondolom, ilyen technikai látvány-malőröket nem engedhetnek meg maguknak a készítők...).
Az meg valahogy sehogy se megy bele a fejembe, hogy Thor miért akarja a végén mindenáron megmenteni a jégóriásokat.... Ha megmenti őket, akkor azzal vállalják, hogy örök veszedelem leselkedik majd Asgardra... Ráadásul így a Bifröstöt (világok közötti átjárót) is elpusztítja... :/
Mindent összevetve tetszett, de kicsit összecsapottnak érzem... Jane és Thor kapcsolata sem bontakozott ki normálisan, a készítők konkrétan időt sem igazán hagytak nekik... Így meg számomra nagyon komolytalan, hogy ennyire egymásba esnek, úgy, hogy alig tudnak egymásról valamit, és csupán kb. 2-3 napot töltöttek együtt...
Ettől függetlenül (vagy épp ezért) viszont kíváncsi vagyok a többi részére is, úgyhogy folyt.köv. :)

Ismertebb szereplők:

Chris Hemsworth - Thor
Sir Anthony Hopkins - Odin
Tom Hiddleston - Loki
Natalie Portman - Jane
Joshua Dallas - Fandral

Osztályzat: 8,5/10