Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van (1993)

Ms.-Doubtfire.apa csak egy van.jpgDaniel Hillard - bár már felesége és 3 gyermeke van - képtelen felnőni. A dolgokat általában lazán kezeli, semmit sem vesz komolyan, és munkája is eléggé eltér a hétköznapi, komoly munka-helyektől: ő ugyanis komikus és szinkron-színész. Épp rajzfilmet szinkronizál, mikor egy összezördülés miatt munkanélkülivé válik. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy egy balul sikerült szülinapi buli után közli vele a felesége, hogy válni akar, ráadásul a bíróság a gyerekek láthatását is heti 1 alkalomra korlátozta. Miután felesége, Miranda felad egy hirdetést, melyben házvezetőnőt keres, Daniel elhatározza, hogy ő lesz gyerekei dadusa, így minden nap velük lehet: Daniel maszkmester testvére pikk-pakk idős hölgyet farag a férfiból. Danielnek (Mrs. Tűzvolte bőrébe bújva) sikerül Mirandát teljesen levennie a lábáról, mikor pedig Miranda körül egy férfi kezd lebzselni, a "szuperdadus" támadásba lendül...
Hihetetlen, hogy szinte velem egyidős ez a film, és mégis örök érvényűek a poénjai és az üzenete is. :) Aki még nem látta (ha van ilyen egyáltalán), annak pláne kötelező!
Kedvenc karakter: Mrs. Tűzvolte. :)) Robin Williams legalább olyan zseni színész volt valójában is, mint amilyen a filmbéli karaktere. Megdöbbenéssel hallottam a halálhírét. Óriási veszteség a világnak, hogy elhunyt - a "hogyant" pedig most ne feszegessük... Őszintén sajnálom, hogy több filmet, több emlékezetes karaktert már nem ad a világnak. :( (Bár azt olvastam, hogy vannak filmek, amiket már leforgattak, és bemutatásra várnak, szóval amennyiben így van, fogjuk még viszontlátni őt néhány filmben.)
Kedvenc jelenet: - mikor "látogató" érkezik Daniel lakásába, és felváltva kell alakítania Daniel és Mrs. Tűzvolte szerepét. :D Ugyanúgy az étteremben is. :D
Ami nem tetszett: az, hogy magyarosították a "Mrs. Doubtfire" nevet... Ez a Tűzvolte elég béna... Jobb lett volna, ha eredetiben hagyják... :/
Érdekesség: A Christ játszó Matthew Lawrence nagyon ismerős volt. Aztán beugrott, hogy honnan: ő alakított a Tökös csaj c. filmben Billy-t, a főszereplő nagy szerelmét. :)
Összegezve: Aranyos és maximálisan szerethető családi film. :) Robin Williams fergetegeset alakít benne, az elmaszkírozása sem gagyi, teljesen hihető ez a figura is. Rengetegszer láttam már, nálam örök favorit. :)

A film eredeti trailere (eredetiben még a "házvezetőnő" hangja is totál nőies :D Na jó, nem mintha bármi okunk lenne panaszra a magyar szinkronnal kapcsolatban, Mikó István is remekel. :) ) :

 

Főszerepben:

Robin Williams - Daniel /Mrs. Tűzvolte (Mrs. Doubtfire)
Sally Field - Miranda (Daniel felesége)
Pierce Brosnan - Stuart (Miranda régi barátja)
Matthew Lawrence - Chris (Daniel fia) 

Osztályzat: 10/10