Szilaj - a vad völgy paripája (2002)

Hűű, de szép kerek számhoz érkeztünk. :) 100. ajánlónak egy igazán remek animációs filmet választottam. Tökéletes kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy film barátságról, szerelemről, szabadságról, összetartozásról, az emberi kegyetlenségről - egyszóval minden lényegesebb témát érint. Én nagyon szeretem.
Ez a történet Szilajról szól. Boldogan és szabadon éldegél a mezőkön, ligetekben, völgyekben a többi musztánggal - egészen addig, míg fel nem bukkannak közelükben az emberek. Szilaj túlságosan közel merészkedik hozzájuk, aminek köszönhet az emberek befogják, és mindenáron be akarják őt törni. Szilaj persze eszevesszetten igyekszik szabadulni a fogságból...
A zenék egyszerűen fantasztikusak. Szolnoki Péter (Bon-bon) előadásában hallhatjuk ezeket. Legnagyobb kedvencem a filmből:


Ami még különösen tetszik, hogy ez egyáltalán nem egy bugyuta animációs film. Szilaj igazából meg sem szólal benne, csak visszaemlékezésként halljuk őt beszélni, de az egész film során, ott és akkor nem szól egy szót sem. Szerintem ettől is életszagú ez az egész.
Túlérzékenyeknek százas zsepi mellett ajánlom... Sőt, nem csak túlérzékenyeknek...

Osztályzat: 10/10