Aranyhaj és a nagy gubanc (2010)

Ez is egy klasszikusnak mondható mese átdolgozása: a film főhőse Aranyhaj, akit születése után nem sokkal rabolt el egy gonosz boszorka, hogy aztán egy magas vártoronyba zárva kelljen a lánykának tengetnie mindennapjait - ahol egyetlen, titkos társasága egy kaméleon, Pascal. A kis királylány titka - és ami miatt a boszorkány is szemet vetett rá -, hogy a hajával képes gyógyítani és fiatalítani. Ezt a tulajdonságát egy virágnak köszönheti, ami születésekor megmentette az ő és édesanyja, a királyné életét is. Aranyhaj anyjának hiszi a boszorkát, és minden szavát gondolkodás nélkül elhiszi: azt is, hogy azért nem szabad elhagynia börtönét, mert a többi ember csak bántaná, és kihasználná a különleges képessége miatt.
18.születésnapjához közeledve Aranyhajban egyre inkább feléled a vágy, hogy lemehessen a toronyból, és ne csak az ablakból szemlélhesse a fényeket, ami fura módon a születésnapjain mindig ellepik a környék egét (nem is sejti, hogy a királyi pár ezt érte teszik minden évben, így fejezve ki reménykedésüket, hogy egyszer visszakapják lányukat). A boszorka azonban erről hallani sem akar, így a lány az egyetlen kiutat Flynn-ben látja, a birodalom-szerte körözött tolvajban, aki menekülve a katonák elől Aranyhaj tornyában talál menedéket. A lány elkobozza Flynn zsákmányát (egy lopott királyi koronát), és cserébe azt kéri, hogy Flynn szöktesse meg őt a születésnapján, hadd láthassa a szabad ég alatt az égbe emelkedő lámpásokat. A fiú kénytelen-kelletlen belemegy. Ám a menekülés nem zökkenőmentes: a boszorka idő előtt gyanút fog, emellett a királyi katonák és az udvar legkiválóbb paripája, Maximus is a nyomukba ered, és ezen még az sem segít, hogy Aranyhaj és Flynn segítői egy kocsma egész vendégköre...

Ciki vagy se, de engem ez most nagyon megtalált. :) Az eleje olyan döcögve indult, az éneklős részeket még mindig nehéz megszoknom a Disney-filmekben, pedig hát már elég sokat láttam... Azt hittem, nagyon gagyi lesz. De szerencsére nem. :)
Flynn beszólásain sokszor könnyesre röhögtem magam... :D Mint pl. a "villantom a szívtiprót"-jeleneten...xD
Persze, van akinek bejönnek az ilyenek, és van akinek egyáltalán nem. Engem eleinte nagyon "A hercegnő és a békára" emlékeztetett, de annál azért ez a film jobban tetszett.
Kis érdekesség: Aranyhaj magyar hangja Csifó Dorina (a Barátok közt egykori Noémije). Már csak ezért is kíváncsi lettem, hogy szinkronszínészként hogyan fog majd beválni. Hát, jól. :)

"- Figyelj, szöszi...
- Aranyhaj.
- Tökmindegy."


Osztályzat: 8,5/10