Így jártam anyátokkal [1.évad] (2005)

How I Met Your Mother Season 1 DVD első évad így jártam anyátokkal.JPG(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekin-téséhez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon")

Eredeti cím: How I Met Your Mother (HIMYM)

Talán ennek a sorozatnak a legegyszerűbb az alapsztorija: 2030-ban vagyunk, amikor is Ted Mosby leülteti a tinédzser korú lányát és fiát, hogy most jól elmeséli nekik, hogy hogyan is járt az anyjukkal. Ehhez 2005-re ugrunk vissza gondolatban, ahol Ted még a szinglik életét élte két barátjával, a párt alkotó Marshall-lal és Lilyvel egy lakásban. Ettől kezdve tulajdonképpen végig egy jó hosszú, és részletes elbeszélés a sorozat, aminek látszólag vajmi kevés köze van Ted leendő feleségéhez…

01x01-4.JPG

 

01x01-2.JPGKedvenc jelenet:

- Mikor Ted házibuliján Barney másodszor is találkozik azzal a csajjal, akit egy bizonyos „Carlos” hívott meg: senki nem ismeri sem a csajt, sem Carlost… :’D
- Ted ismerkedése a klubban Robin egyik barátnőjével, a hangos zene közben… :DD
- Mikor Robin is leül Ted mellé a tetőn és együtt várják, hátha feltűnik Ted „lotyós tökje”. :) Ez aranyos.
- Én is ragaszkodom némely használati tárgyamhoz, de „Ciki”, a kávéfőző elég durva… :D
- Ted limuzint bérel szilveszterre, hogy azzal járják végig a bulikat, míg megtalálják a tökéleteset, ahol szilveszterezni fognak. A limóban Barney „felpörgetős zenéjét” hallgatják, a Bon Jovitól a „You Give Love a Bad Name”-t :D Mikor Robin csatlakozik hozzájuk a limuzinba egy rosszul sikerült randi után, Barney akkor is ezzel próbálja felvidítani… :’DD (A "nem Moby"-s jelenetekről már ne is beszéljünk inkább... :'D)
- Barney sz*rkavarása Mary kapcsán Robin díjátadóján… :’D Hogy mekkora egy gyökér! xD Ilyen barátok mellett kinek is van szüksége ellenségre? :D

Kedvenc szereplők:
Ted – olyan kis bénácska, meg néha tahó is, de nekem tetszik (úgy is, mint pasi)… :$ A második kedvenc pedig természetesen Barney… :D Kinyúlok a szövegeitől… :’D
Lily és Marshall párosa is nagyon cuki. ^^

Akit nem szerettem:
Robin… -.- Ted szegény annyira kapálózik, hogy megszerezhesse Robint… Én tuti engednék egy ilyen srácnak, aki ennyire szeretne szeretni engem (ráadásul Robinnak is bejön Ted, szóval nem értem, tényleg…)

Ami nem tetszett:
- az epizódok alatt ez a gépi röhögés elég idegesítő tud lenni… -.- bár, egy idő után már megszokja az ember…
- a 16.rész vége… :( Miért? Miért nem lehet boldog Ted? Neki nem jár…? :(

01x04-2.JPG

01x19-3.JPG

Kedvenc epizód:
- 01x02: Ted házibulit rendez maguknál (nem is egyet!), abban bízva, hogy Robin is eljön, és sikerül majd végre felcsípnie… Csakhogy a dolgok egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy ő ezt eltervezte…:DD
- 01x06: Ted 4 éve minden halloweenkor félcédulának öltözve várja, hogy megjelenjen a „lotyós tök”: az a tökjelmezes lány, akivel anno jót beszélgetett a halloween-i buliban, és akinek aztán véletlenül elveszítette a telefonszámát…
- 01x11: A limuzinos-szilveszteres rész… :D („nem Moby”, Ranjit, Ted és Robin ^^). Imádtam ezt a részt, nagyon vicces volt, és aranyos is. :))
- 01x13: Claudia és Stuart esküvőjén (miután Robin nem tud elmenni Teddel), Ted megismerkedik egy lánnyal, ám semmi személyesről nem esik szó, egymás nevét sem tudják, egyszerűen csak jól akarják érezni magukat egymással, aztán soha többé nem találkoznak. Ez a megállapodás. Ám Ted másnap rájön, hogy ismét látni akarja a lányt, ezért keresni kezdi. Annyira aranyos rész volt, a végén picit el is pityeredtem… :’)
- 01x19: Ted nem akar egyedül érkezni Robin díjátadójára, ezért Barney szerez neki egy csajt. Ted mindenáron leplezni próbálja, hogy a lány prosti, Barney pedig előbb-utóbb szokásához híven felkavarja az állóvizet… Nem is akárhogyan! :D

Legrosszabb epizód:
01x03 – ha nem is legrosszabb, de nem igazán tetszett… :/
01x17. és 18.rész… Pedig szorítottam, hogy együtt maradjanak… :(

Érdekesség:
- az évad cselekménye 8 hónapot ölel fel (ezt az utolsó részben elejtett mondatból tudjuk meg, mikor Ted mondja Barney-nak, hogy eltelt 8 hónap az első találkozás óta, de még mindig szereti Robint – Robinnal pedig az évad első részében találkoznak) 

Főszereplők: Ted Mosby (Josh Radnor), Marshall Eriksen (Jason Segel), Lily Aldrin (Alyson Hannigan; őt ismerhetjük pl. az Amerikai Pite filmekből, ahol Michelle karakterét játszotta), Barney Stinson (Neal Patrick Harris), Robin Scherbatsky (Cobie Smulders)

Főbb mellékszereplők az évadban (akik több részben is feltűnnek): Ted lánya 2030-ban (Lyndsy Fonseca – ismerős lehet a „Született feleségek”-ből, ahol is Katherine lányát, Dylant alakította), Ted fia 2030-ban (David Henrie; ő a „Varázslók a Waverly helyből” c. sorozatban szerepelt), Ranjit (Marshall Manesh; a taxisofőrt játssza, aki elég gyakran fuvarozza a társaságot), Victoria (Ashley Williams; Ted barátnőjét alakítja, akivel Claudia és Stuart esküvőjén találkoznak legelőször)

Főbb vendégszereplők (1-2 rész erejéig):
Carlos: a srác Ted házibulijában, akit senki nem ismer, és akivel alibiből össze akarja hozni Ted Robint (01x02)
Natalie: Ted exe, akivel néhány év elteltével újrakezdik, de a kapcsolat ismét csúfos véget ér (01x04)
Mike: Robin vele randizik a Lilyvel és Marshall-lal tartott duplarandin (01x06)
Ellen Pierce: New York elsőszámú házasságszerzője; Ted ellátogat hozzá végső kétségbeesésében, hogy ő is megtalálhassa a párját, ám Ellen teljes letargiába zuhan, mert pályafutása során most először fordul elő, hogy nem talál a kuncsaftnak megfelelő párt (01x07)
Trudy: a csaj, akivel Ted holtrészegen összejön, ám másnap 1 ágyban ébredve gőze sincs, ki ez a lány, és hogy került oda (01x10)
Natalia: Barney szilveszterkor felcsípett külföldi nője (01x11)
Marybeth: Ted munkatársa, és randipartnere szilveszterkor (01x11)
Derek: Robin gazdag üzletember-pasija (01x11)
Eric: a srác, akit Tedék Moby-nak néznek, de hamar kiderül róla, hogy nem az, hanem egy fegyverrel szaladgáló pszichopata… (01x11)
Claudia és Stuart: az ő esküvőjükbe kavar be Ted :D (01x12)
Shannon: Barney egykori szerelme a hippi korszakából, akivel be akartak lépni a Békehadtestbe, ám Shannon szakított vele, és Barney miatta váltott stílust és lett ilyen, amilyen… (01x15)
Mary: Ted hostess randipartnere Robin díjátadóján (akit Barney szerez neki). Vele akarja féltékennyé tenni Robint. (01x19)
Sandy Rivers: Robin kollégája, akivel együtt jelennek meg Robin díjátadóján, nem mellesleg azért, hogy Ted féltékeny legyen (01x19)

01x11-6.JPG

01x11-4.JPG

Néhány kedvenc idézet a sorozatból:
„Ranjit: Az én hazám igazából Banglades.
Barney: Oh. Dögösek ott a nők?
Ranjit: Van itt egy fotó a nejemről.
Barney (Marshallnak): Egy egyszerű „nem” elég lett volna… (Ranjitnak: ) Roppant bájos!”

„Lily: Az üzenetrögzítőjén?! (közben püföli Ted karját)
Ted: Jó, oké… Hééé!!
Lily: Épp a szülinapján?! Ó, milyen ember az, aki üzirögin szakít egy lánnyal, annak a szülinapján!
Marshall: Ja, mikor ott az e-mail!”

„Konferanszié: Hölgyek, urak! Megvan az eredmény. Az ezévi jelmezverseny nyertesei pedig… : Lily Aldrin, mint papagáj és Marshall Eriksen, mint meleg kalóz!
Marshall: Ez az! Várj… mit mondott?
Lily: Kit érdekel? Mi nyertünk!
Marshall: (a műsorvezetőhöz fordul) Meleg kalóz?! Ezt meg honnan szedted?
Konferanszié: Ki van húzva a szemed.
Marshall: Na jó, szeretném, hogy ha mindenki tudná, hogy nem vagyok meleg kalóz! Frankón dugom a papagájomat!”

„Ted: (felveszi a telefont) Ööö. Lily mobilja!
Robin: Ted! Hol van Lily? Be kell számoljak neki az isteni új cipőmről.
Ted:  Ááá, ő most elfoglalt.
Robin: Ó, oké, hát csak annyit akartam mondani, hogy gyönyörű, és Ted imádni fogja!
Ted: Szuper! Majd mondom neki, hogy mondja nekem.”

„Marshall: Stuart, ne nősülj meg. Figyelj, sajnálom. Párban élni nehéz, mert elköteleződni, áldozatot hozni nehéz, de ha a megfelelő személyért teszed, akkor nem az. Ha ránézel a másikra, és azt érzed, hogy senki másra nem vágysz, akkor nincsen ennél könnyebb dolog, de ha nem így érzel, akkor nem ő az igazi.”

Lily: (telefonon beszél Marshall-lal) És milyen Barney szabója?
Marshall: Itt minden olyan sötét, és undi… és eléggé illegális is. Tisztára, mint Barney agyában.
Lily: Azért sok sikert, Mackó.
(…)
Marshall: Hé, Barney, kétségeim támadtak. Egy szabó egy állatkereskedésben?
Barney: Figyelj, akkor most kell új öltöny meg ingyen nyúl, vagy nem?”

Barney szállóigéi:
„- Öltözz ki!”
„- Fergeteges lesz!”

Marshall szállóigéi:
Rókamentes móka ’95 óta.

01x12-4.JPG

01x06-2_1.JPG

Az évad zárómondata:
Ahogy másnap hazafelé tartottam a taxival, a város ugyanúgy nézett ki. Az emberek ugyanúgy néztek ki, minden ugyanúgy nézett ki, de semmi sem volt ugyanaz. Egyetlen éjszaka alatt minden megváltozott.

Epizódlista:
01. A kezdetek
02. A lila zsiráf
03. A szabadság édes íze
04. Az ing visszatér
05. Tök jó
06. Fenébe a sütőtökkel
07. A párkereső
08. A párbaj
09. A pulykával tömött pocak
10. Az ananász incidens
11. A limó
12. Az esküvő
13. Dobpergést kérek!
14. Hűha, nadrágot le!
15. A közös este
16. Cukorfalat
17. Élet a gorillák közt
18. Kettő után semmi jó nem történik
19. Mary, az ügyvédsegéd
20. Életem legjobb bálja
21. A tej
22. Ugyan már!

Összegezve:
Ismeretségi körömben ódákat zengtek erről a sorozatról, hogy mekkora királyság. Úgyhogy el is kezdtem nézni, hogy megtudjam, hogy mi olyan nagy királyság ezen. Így, túl az első évadon számomra még nem egy etalon-sorozat, de határozottan kikapcsol, és szívesen nézem, a poénjai is többnyire átjönnek. Szóval nekem ez épp elég is. Kezdetnek. :)

Osztályzat: 10/9