Reszkessetek, betörők! (1990)

reszkessetek betörők 1990.jpgAz alapsztori: Kevin szülei és rokonai Párizsban tervezik a karácsonyozást. Már mindent elő is készítenek, ám a nagy napon egy valami mégis otthon marad: maga Kevin. A kissrác miután felébred, és észreveszi, hogy teljesen üres a ház, előbb valami turpisságot gyanít (biztosan így akarják megleckéztetni, amiért előző este galibát okozott), majd megijed, végül pedig beletörődve, hogy otthon hagyták, elkezd alkalmazkodni a kialakult helyzethez: bevásárol, olyan filmeket néz, amit neki még nem szabadna, és felnőtt módjára viselkedik. Ezalatt a repülőgépen McCallisterék is észreveszik, hogy egyik csemetéjük otthon maradt, majd a landolás után minden erejüket bevetve próbálnak hazajutni Kevinhez. A valódi bonyodalmak viszont akkor kezdődnek, mikor két betörő kezd ólálkodni a környéken: kifigyelik, hogy melyik ház áll éppen üresen, és már épp a betörés módját tervezgetik, amikor is észreveszik, hogy az üresnek hitt McCallister házban egy kisfiú tartózkodik. Ám úgy döntenek, hogy rajtuk egy gyerek nem fog ki, így elkezdik véghezvinni a tervüket... 
Na, ezt a filmet sem kell senkinek sem bemutatni. :) Sokan vannak, akik szeretik, sokan meg egyenesen a falat kaparják már attól is, ha a címét meghallják. Felőlem mondhat bárki bármit, nekem ez az egyik legeslegnagyobb kedvencem, ha karácsonyi filmekről van szó (engem pl. az "Igazából szerelem" készít ki... -.- Mindenhol ezt fújják, hogy mennyire karácsonyi, meg romantikus, meg jó, meg minden, de én inkább nézek egy családi vígjátékot, ha karácsonyról van szó... Mert nekem a karácsony egyértelműen családi ünnep...)
Talán azért is nőtt hozzám annyira ez a film, mert egyrészt 1 évvel idősebb is nálam... :D Másrészt meg mióta az eszemet tudom, minden évben karácsonykor megnéztük (vagy családilag, vagy csak én tesómmal), már hiányozna is, ha akár csak 1 karácsonykor is kimaradna. :))
Az meg nagyon sajnálatos, hogy mi lett ebből a gyerekszínészből.:( Macaulay Culkin 32 éves korára már inkább híres a drogproblémáiról, mintsem a szerepeiről: gyerekként még jól gurult a szekér, sorra kapta a felkéréseket a családi vígjátékokban (Richie Rich, Palira vettem a papát, stb...), ám később egyre inkább elkezdett lecsúszni. Kár érte: az ismertségét a Reszkessetek...-filmekkel tökéletesen megalapozta, szomorú, hogy nem tudott erre a hírnévre építkezni. (A sorsa kísértetiesen hasonló Lindsay Lohan-éhez... Őt is sajnálom, amiért ez lett belőle... :/)
Továbbá érdekes az is, hogy a film rendezője az a Chris Columbus, aki az első 3 Harry Potter filmért is felelős. Mily' meglepő, hogy azok is kedvenceim... :)) 

Főbb szerepekben:

Macaulay Culkin - Kevin
Daniel Stern - Marv (az egyik betörő)
Joe Pesci - Harry (a másik betörő)

Osztályzat: 10/10