Szemfényvesztők (2013)

szemfényvesztők.jpgA világ legjobb bankrab-lásának hozzávalói: 4 szuper illuzi-onista, 1 kinyomoz-hatatlan főfejes és csupa ütős trükk. A szabaduló-művész Henley, a bűvész Atlas, a mentalista Osbourne és a tolvajok gyöngye Jack egy nap egy-egy kártyát találnak, amin egy rejtélyes illető meghatározott időpontban és helyre hívja össze őket. Itt fonódik össze a 4 illuzionista élete, és itt kezdődik bankrabló pályafutásuk is: ezután mindenhol együtt lépnek fel, és műsorszámuk legjelentősebb trükkje, hogy kiválasztanak a közönség soraiból egy személyt, akinek aztán kirabolják azt a bankot, ahol a folyószámlája van, majd a zsákmányolt pénzt a műsor végén a közönség sorai közé szórják. Az FBI minden erejüket bevetve nyomoz a megmagyarázhatatlan események után, de sehogy sem tudnak rájönni, hogy csinálja elképesztő mutatványait a "Négy Lovas". Bevonják az ügybe Thaddeus Bradley-t is, aki azzal foglalkozik, hogy híres illuzionisták trükkjeit fedi fel, és ezeket a leleplezéseket dvd-ken meg is jelenteti. A csapat trükkjeinek egy részét most is sikerül megfejtenie, ám elkapni mégsem sikerül őket: a legutolsó pillanatban mindig kicsusszannak a rendőrség kezei közül...
Egy nem hétköznapi film nem hétköznapi befejezéssel (bár ez azért elég tipikus, hogy ilyenkor mindig az az ember áll a dolgok hátterében, akire végképp nem gondolna a néző...).
Fura, mert még én magam sem tudom eldönteni, hogy mennyire is tetszett nekem ez a film. Jó volt, végigizgultam a cselekményt, és szurkoltam, hogy a rendőröknek ne sikerüljön elkapnia őket. :D Viszont még Bradley leleplezőakciói ellenére is maradt csomó olyan trükk, amit szerintem racionálisan nem lehet megmagyarázni, hogy hogyan csinálták, akárhogy is gondolkodom rajta...
A filmben egyébként sok-sok ismerős arc tűnik fel:
- Michael Caine: a 4 illuzionistát támogató Arthur Tressler személyében; a színész számtalan filmben szerepelt eddig, többek között a Batman-filmekben és az Eredetben is. 
- Morgan Freeman: őt sem kell bemutatni, szintén egy ismert és jelentős színészről van szó. A filmben Thaddeus Bradley-t játszotta.
- Mark Ruffalo: itt Dylan nyomozót alakítja, egyébként pedig számomra a "Ha igaz volna" c. filmből ismerős, ahol szintén egy nem mindennapi szituációba keveredett.
- Woody Harrelson: szuper színész, és többnyire ilyen Osbourne-féle lökött karaktereket alakít. :) Elég ha legutóbbi szerepei egyikére, "Az éhezők viadala" Haymitch-ére gondolunk. :)
- Isla Fisher: a filmben az egyedüli női illuzionista, Henley karakterét formálta meg. Egyébként pedig én nagyon bírtam a színésznőt az "Ünneprontók ünnepe" szexmániás hugicájaként, és az "Egy boltkóros naplója" főszereplőjeként is. :) (Arról nem is beszélve, hogy ő Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat, Brüno) felesége. Elgondolkodtató... :) ).
Az Atlast alakító Jesse Eisenberg a "Zombieland" és "A közösségi háló" c. filmekből lehet még ismerős, Jack szerepében pedig Dave Franco, aki pl. a nemrég általam blogolt "21 Jump Street - A kopasz osztag" c. filmben alakított egy drogdílert.
Az elgondolás tehát szuper, az alaptörténet tetszik, mégsem tudok 10 pontot adni rá... Emiatt is, hogy a trükkök egy része meg lett magyarázva, másik fele viszont nem. Kettősség van bennem. Most akkor a készítőknek is el kellett volna dönteni, hogy akarják-e, hogy megmagyarázhatóak legyenek a trükkök, vagy inkább természetfelettinek állítja be a 4 illuzionistát... Emiatt a bizonytalankodás miatt nem tudtam én sem hogy kezelni a filmet...

Főbb szerepekben:

Michael Caine - Arthur Tressler
Morgan Freeman - Thaddeus Bradley
Mark Ruffalo - Dylan
Woody Harrelson - Merritt Osbourne
Isla Fisher - Henley
Jesse Eisenberg - Atlas
Dave Franco - Jack

 Osztályzat: 8/10