A búra alatt [1.évad] (2013)

a bura alatt 1.évad Under the Dome Season 1.jpgVigyázat! A bejegyzés néhol cselekmény- leírást is tartalmaz! 

(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekintésé-hez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon")

Eredeti cím:
Under the Dome

Alapsztori: Egy kisváros, Chester’s Mill fölé hirtelen egy titokzatos búra ereszkedik, elvágva a lakókat a külvilágtól. A burán képtelenség átjutni, a benn ragadt emberek egyre inkább kezdenek bepánikolni, mert bár az állam emberei minden erejükkel azon vannak, hogy fényt derítsenek a búra mibenlétére, minden jel arra utal, hogy a búra alól nincs menekvés…

Kedvenc jelenet:
- miután Norrie és Joe megérinti egymást, ezt videóra veszik, hogy vissza tudják nézni, ha megint rohamuk lenne az érintéstől (nekem átfutott a hideg a hátamon attól, amit Joe csinált a felvételen, mikor visszanézték)
- mikor Ifi megmutatja Angie-nek az édesanyja festményeit

Kedvenc szereplők: Barbie, Nagy Jim, Ifi (elég pszichopata a srác, de külsőre bejövős ^^), Norrie és Joe (ők meg tök cukik együtt =) ).

 Akit nem szerettem:
- Julia Shumway… Se a szinkronhang, se a színésznő, se a karakter nem volt szimpatikus… Nagyon nem. -.-
- Linda. Manipulálható és szörnyen buta… Rendőr létére… :/
- valamiért Dodee sem volt szimpi, annyira minden lében kanál ez a nő… -.-

01x10-1.jpg01x06-2.jpgAmi nem tetszett:
- ez a pink csillagos roham is elég nagy baromság…
- több logikátlanságot is felfedeztem a filmben, ami nagyon zavart (pl. mikor először tűnik fel a búra, és Barbie szeme láttára kettévág egy tehenet, a búrán kívül ragadt része nem hagy véres csíkot, ahogy lecsúszik a búráról… Barbie viszont mikor véletlenül belenyúl a tehén másik felébe, és a véres kezét rányomja a búrára, ott marad a nyoma…)
- a szinkron… Összességében véve csapnivaló. Ajánlom mindenki figyelmébe a 3. epizód legelején, úgy 1 percnél, mikor gördeszkáznak, és Ben-nek (Joe haverja) mondja egy másik srác, hogy „nagyon beteg volt ez a búra-menet”, és ott lepacsiznak a sráccal. Nem elég, hogy le merném fogadni, hogy a srác az eredetiben meg se szólal, mivel konkrétan a szája sem mozog, másrészt meg olyan búvalb*szott feje van, hogy nem hinném, hogy röhögcsélne a szövege közben, harmadrészt meg ez a szinkronhang baromira nem illik egy fiatal sráchoz. Komolyan, ilyen hibákat miért kell megengedni? -.-
- ne már!? Amúgy is minden bajuk van, még titokzatos rohamok és rosszullétek is, meg járvány?? Nem értem, miért kellett ezt beleírni a forgatókönyvbe…
- egyre inkább ki nem állhatom ezt a Lindát… Odaadja Barbienak a szalagot, hogy húzza ki, nehogy a látogatók vagy a lakosok bármilyen okból is megérintsék. Rá pár másodpercre megjelenik a vőlegénye, Linda odaszalad, és ott tapizzák egymást a búrán meg smárolnak… -.- Ez már a megérintésen is túlmegy… Vagy rá nem vonatkoznak a szabályok, mert ő rendőr? -.- Pf….
- mikor a tiszteletes meghal, senkinek nem tűnik fel, hogy hogyan halt meg? A vére biztosan nyomot hagyott a búrán, legalábbis kellett volna, ahogy az elején Barbie véres kézlenyomata is ott maradt. 

Ami különösen tetszett:
- az alaptörténet. Mit csinál egy városnyi ember, ha egy búra alá szorulnak, kilátástalanul, a menekülés reménye nélkül, miközben a vizük és az élelmük is egyre fogy?
- a sorozat képi világa szuper, egy-egy jelenet beállítása különösen hatásos. Ezt a részét nagyon eltalálták ennek a sorozatnak (lőttem ezekről a jelenetekről is pár fotót).
- Max felbukkanása (bár azt nem értem, egészen eddig hogy tudott észrevétlen maradni a városban, hogy sem Nagy Jim, sem más ismerős nem látta meg…) 

01x08-1.jpg01x10-2.jpgAz évad legjobb pillanata: Ha nem is a „legjobb”, de az egyik legszomorúbb, mikor a 3. részben Linda lefekszik az egyik cellában, ahogyan Duke szokta, és a fejére teszi Duke kalapját. :( (Akkor mondjuk még szomorúbb lenne, ha lett volna a nézőknek is idejük megszeretni Duke-ot.)
Ugyanígy a 01x08-ban bekövetkező halálesetnél, az is jobban megérintené a nézőt, ha ennek a szereplőnek a halála majd csak a 2. évadban történt volna, mert akkor már lett volna időnk jobban megkedvelni …

Kedvenc epizód:
- 01x05: látogatók érkeznek a búra túlsó oldalára, hogy találkozhassanak bent rekedt szeretteivel. Megjelenik Norrie apja is és fény derül a látogatás igazi okára…
- 01x10: kiderül, kié a „negyedik kéz”, Jim pedig felkutatja Max „biztosítékát”
- 01x11: a dolgok bonyolódni kezdenek, Julia megsebesül, Barbie-t pedig gyilkossággal vádolják, amit nem ő követett el 

Legrosszabb epizód:
- 01x04: ezt a járványos dolgot nem értem, miért kellett mindenáron beleírni… Én ezt kihagytam volna a sorozatból, a rész sem tetszett, totál fölöslegesnek tartom… -.-

Érdekesség:
- A sorozat Stephen King „A búra alatt” c. regénye alapján készült.
- A Duke-ot játszó Jeff Fahey színész a Lost c. sorozatból is ismerős lehet (ott egy pilótát alakít, aki a szigeten rekedt utasokat indul felkutatni).
- Britt Robertson szintén nem ismeretlen előttünk: az Elpuskázva c. filmben is szerepet kapott nemrég, ahol a Vince Vaughn által megformált karakter egyik gyerekét játssza.

Legjobb színész: Britt Robertson (Angie), Dean Norris (Nagy Jim), Alexander Koch (Ifi)

01x01-1.jpg01x05-10.jpgLegjobb szinkronszínész:   Vass Gábor (Jim), Király Attila (Barbie) és Fehér Tibor (Ifi). Esetükben a hang totál passzol a színészhez és a karakterhez, ezt nagyon eltalálták a szinkron készítői. :) Nem úgy mint Mezey Kitti (Julia) és Pálmai Anna (Linda) esetén, ahol szoknom kellett nagyon a hangokat... Ráadásul utóbbi pl. egy-egy jelenetnél, ahol átéléssel kellene vlmit elmondani, azt is annyira érzelemmentesen teszi, hogy azt komolyan díjazni kéne...

Főszereplők:
Dale „Barbie” Barbara (behajtó, senki sem ismeri a városban) [Mike Vogel], Julia Shumway (újságíró) [Rachelle Lefevre], Nagy Jim Renie (a város tanácsosa) [Dean Norris], Ifi (Nagy Jim fia) [Alexander Koch], Angie (Ifi volt barátnője) [Britt Robertson], Joe (Angie öccse) [Colin Ford], Norrie (átutazóban jártak a szüleivel a városban, amikor megjelent a búra) [Mackenzie Lintz]

Főbb mellékszereplők az évadban (akik több részben is feltűnnek): Duke Perkins (seriff), Linda (Duke helyettese), Phil és Dodee (rádióállomás dolgozói), Carolyne+Alice (Norie szülei), Rose (étterem vezetője, ahol Angie is dolgozik), Freddie (rendőr, Linda vőlegényének bátyja), Paul (rendőr, ő öli meg Freddie-t), Lester Coggins (tiszteletes), Maxine Seagrave (üzletasszony, Nagy Jim ismerőse), Ben Drake (Joe haverja)

01x05-5.jpg01x11-2.jpgNéhány kedvenc idézet a sorozatból:
„Julia: A megjegyzés, amit rám tett, hogy egyenest rohanok a tűzbe, elég kétszínű volt. Különösen a kis kirándulás után, amire ma elment Nagy Jimmel.
Barbie: Igen, csakhogy van köztünk némi különbség.
Julia: Hogy érti?
Barbie: Én azután megyek, hogy a tűz kialudt.”

… és ezentúl ha azt mondom, ugorj, azt kérded, mekkorát.”
(Ollie Dinsmore mondja Jim-nek)

Az évad zárómondata:
„Ifi: Apu, mi történik!
Nagy Jim: Gyerünk, fiam, tedd meg! Most, fiam! Csináld már!” 

Epizódlista:
01. A búra
02. A tűz
03. Embervadászat
04. A járvány
05. Végítélet
06. Végtelen szomjúság
07. Tökéletlen körök
08. Sűrűbb a víznél
09. A negyedik kéz
10. Kezdődjék a játék
11. Az ördög maga
12. Szükségállapot
13. Függöny / Lehull a lepel

01x12-3.jpg01x12-6.jpgÖsszegezve:
Nem volt rossz, és azért még mindig kíváncsi vagyok a második évadra (ha minden igaz, június végén érkezik az első része). Viszont továbbra is úgy vagyok, hogy ha a mai világunkban játszódó, kicsit misztikusabb, fantasztikus sorozatot akarok nézni, százszor inkább veszem elő a Lost-ot, a zűrzavaros befejezése ellenére is.
Ez a sorozat számomra így, túl az első évadon még elég nagy katyvasz, semmi nem függ össze semmivel, még csak nem is sejtjük, hogy mi miért történik. Ez azért – remélem – a későbbiekben változni fog, és kapunk magyarázatot mindenre (vagy legalábbis a dolgok zömére).

Osztályzat: 10/6,5