A zöld íjász [1.évad] (2012-2013)

arrow season 1 zöld íjász 1.évad.jpgSokat tanakodtam, hogy végül is hogy is állok én ezzel a sorozattal... Eleinte nem nagy késztetést éreztem arra, hogy megnézzem, de mivel a környeze- temben szinte mindenki nézte, így én is elkezdtem. Eleinte nem igazán kötött le, leginkább csak a szigeten játszódó jelenetek érdekeltek, számomra nehezen pörgött fel a cselekmény. De az utolsó kb. 10 rész már nagyon érdekes volt, úgyhogy ez az, ami miatt ennyire értékeltem a sorozatot, és ami miatt kíváncsi vagyok a 2. évadra is. :)

Vigyázat! A bejegyzés néhol cselekményleírást is tartalmaz!
 

Alapsztori: Oliver Queen 5 évvel ezelőtt hajótörést szenvedett. A balesetben rajta kívül mindenki odaveszett, beleértve az apját (aki öngyilkos lett, hogy fia túlélési esélyeit növelje), és barátnője Laurel húgát, Sarah-t is (akihez Olivert szintén gyengéd szálak fűzték). A fiú egy szigeten ért partot, ahol olyan dolgok történtek vele, amik megedzették az amúgy elkényeztetett, semmirekellő úrifiút, és teljesen megváltozott. Végül a szigetről sikerül megmenekülnie és visszatérnie a civilizációba. Elhatározza, hogy apja noteszét követve igyekszik minél több gonosztevőt elkapni a városban.

* SPOILER! *

Az évadban történt:

- Oliver hazaérkezésekor szembesül a ténnyel, hogy időközben az édesapja legjobb barátja (és jobbkeze), Walter feleségül vette Oliver megözvegyült édesanyját. Hamarosan egyfajta fedősztoriként Oliver szórakozóhelyet nyit, és eredeti tervével sem késlekedik, el is kezdi levadászni a rosszfiúkat: „a Kapucnis” vagy „az Ámokfutó” néven kezdik emlegetni a titokzatos zöld kapucnis íjászt, akire egyre inkább hősként tekintenek.
- Anyja, Moira egy testőrt fogad a fia mellé, miután megpróbálják Olivert elrabolni. A testőr, John Diggle egy váratlan incidens során megsebesül. Oliver magával viszi a titkos rejtekhelyére, felfedi előtte kilétét és kéri, hogy csatlakozzon hozzá (Diggle végül beadja a derekát).
- Laurel nehezen, de megbocsájt Olivernek, ám úgy tűnik, kettejüknek többé semmi esélyük egymással. Kiderül, hogy nem csak Oliver hibázott, mikor megcsalta a lányt annak húgával: Laurel Oliver halottá nyilvánítása után lefeküdt a fiú legjobb barátjával, Tommy-val. Miután Oliver biztosítja őket, hogy őt nem bántja a dolog, Laurel és Tommy ismét összejönnek.
- Oliver szerelmi viszonyba keveredik az egyik célpontja lányával, Helenával, akiről azonban kiderül, hogy mániákusan hajtja a bosszúszomj. Végül ez áll kettejük közé.
- Apja cégénél Olivernek sikerül egy újabb szövetségesre bukkannia Felicity személyében, aki előtt nincs akadály, ha számítógépekről vagy bonyolult szerkezetekről van szó.
- Egy véletlen találkozásnak hála Oliver ismét találkozik egykori ismerősével McKennával a rendőrörsön. A lányból nyomozó lett, és mikor Oliver húga drog befolyásoltság alatt autóbalesetet szenved, tőle kér segítséget. A kapcsolatuk aztán persze tovább fejlődik, barátokból szeretőkké válnak, ám nem sokáig: McKenna egy bevetésen súlyosan megsérül, fizikoterápiára szorul, és úgy dönt, testvéréhez költözik, messze a várostól.
- Miután a Zöld Íjász közbelépésének hála meghiúsul a Tommy apja, Malcolm elleni támadás, Oliver olyan helyzetbe kerül, ami miatt kénytelen Tommy előtt is levennie a kapucniját, így ő is megismeri a fiú titkát…
- Thea táskáját (Oliver húga) ellopja egy srác, Roy. Végül sikerül elfogni, de Thea nem tesz feljelentést ellene. Aztán találkozgatni kezdenek, és nagyon úgy tűnik, a vadóc Thea emberére akadt az öntörvényű Roy-ban, és szerelem kezd kibontakozni közöttük.
- Malcolm merényletet tervez Starling City legszegényebb régiója, a Glades ellen: a földdel akarja egyenlővé tenni, elpusztítva az ott élőket. Személyes bosszú hajtja, ugyanis évekkel ezelőtt a feleségét megtámadták ott: olyan súlyosan megsebesült, hogy az utcán vérzett el, mert senki sem sietett a segítségére.
- Tommy szakít Laurel-lel, mert képtelen így vele lenni, hogy tudja, hogy még mindig szeretik egymást Oliverrel. Nem sokkal később ezt már ők is belátják: Laurel és Oliver ismét egymásra talál.
- Még az évadban kiderül, hogy mi lett a merényletből és a Merlyn család sorsa is, ez viszont már akkora spoiler lenne, hogy inkább most nem is írom le…

* SPOILER VÉGE *

Kedvenc jelenet:

- mikor Thea megmutatja Olivernek a házuk kertjében álló két sírkövet: Oliverét és az apjukét :( (01x02)
- mikor Oliver beül az anyjával egy hamburgerezőbe :D (01x06)
- mikor Oliver színt vall Helena-nak. Vele sokkal jobban összeillettek, mint Laurel-lel, akkor is, ha Helena olyan, amilyen… (01x07)
- Thea és Roy összes közös jelenete ^^
- Felicity jelenetei... :DD

 Kedvenc szereplők:

- Felicity, a számítógépzseni :) a legjobb aranyköpések tőle származnak… :D
- Diggle, Oliver testőre
- Thea, Oliver húga (leszámítva a drogozását és alkoholizálását, egészen jó fej csaj, és érdekes személyiség)

Akit nem szerettem:

- Tommy: utálom ezt a nyálas, behízelgő fejét… -.- másrészt meg iszonyat „remek” barát: a legjobb haverja nőjére rárepülni akkor is tilos lett volna, ha Oliver tényleg halott lett volna… A másik meg az, hogy rohadtul nem tudtam sajnálni, mikor az apja letiltotta az összes kártyáját/számláját… Mondjuk dolgozni kéne, nem a gazdag apucin élősködni… Komolyan nem értem, mit lát benne Laurel…Vagy Thea…
- Laurel… Ilyen idióta nő sincs még egy. Oliver megcsalta a húgával, erre úgy reagál, hogy miután Oliver visszatér, alig várja, hogy a karjaiba zuhanhasson… Ez gusztustalan. Vagy mindegy, mert úgyis családban marad…? Fúj.

Ami nem tetszett:

- ez a szuperhős dolog... Mármint más az, hogy valaki prímán tud harcolni, meg megint más az, hogy a szó legszorosabb értelmében szuperhősként van olykor beállítva Oliver, és pl. hirtelen köddé válik, és hasonlóak, amik racionálisan nem megmagyarázhatóak…
- a tesónk pasija/nője akkor is tabu, ha a tesónk már nem él! Miért, miért kellett, hogy Dig kavarjon Carly-val? -.- Most óriásit zuhant Dig a szememben, pedig nagyon bírtam…

Kedvenc epizód:

- 01x14: a szigeten játszódik szinte teljes mértékben, de én nagyon élveztem, hogy végre kicsivel többet is megtudhattunk abból, hogy hogyan vált Oliver ilyenné.
- 01x16: Oliver megmenti Malcolm-ot (tudtán kívül keresztbe téve ezzel az anyjának), és felfedte Tommy előtt, hogy ki is ő
- 01x18: ritka izgalmas rész. O.o Mikor Royt is elfogta a titokzatos gonosztevő, konkrétan leesett az állam… És az is eléggé elmond mindent, mikor Moira ül az autójában, és próbálja a vért ledörzsölni a kezéről…
- 01x20: egy gyerek szülők nélkül marad… Oliver dönteni kényszerül… Diggle pedig Oliver döntése miatt úgy határoz, nem hajlandó tovább vele dolgozni.
- 01x22: mikor Oliver, Felicity és Diggle betörnek Merlyn cégéhez. A liftes jelenetek, Felicity gép-feltörése… Őrületesen izgalmas, tele volt wtf-pillanatokkal. *-* (A rész végén meg azért megsajnáltam kicsit Tommy-t, akármennyire is utálom.)
- 01x23: ha azt írtam, hogy a 22.rész izgalmas volt, akkor erre már nem is lehet szavakat találni. *-* Tele volt váratlan dolgokkal, a kiszámíthatóságnak nyoma sem volt, és Tommy most mindent jóvátett a szememben... Ilyennek kell lennie egy évad zárórészének!

Érdekesség:

- mikor Oliver a szigeten van, a szövetségesét Wilsonnak hívják (A számkivetett c. film -> Wilsonnak nevezi el az egyetlen barátját a szigeten, egy labdát) Ezzel egyébként az egyik részben ő maga is humorizál.
- egy alkalommal Oliver nyomozónő-barátnője, McKenna azt mondja, hogy a Fall Out Boy „szétment”, holott a zenekar sosem oszlottak fel, csak „szünetet” tartottak… A kettő azért mégsem ugyanaz…
- mikor Helena visszatér a 17. részben, és meséli, hogy milyen helyeken járt, mióta nem találkoztak Oliverrel, akkor Budapestet is említi. Nem tudom, ez benne van-e az eredetiben, mindenesetre érdekes…
- a film szereplőit egy DC Comic-szuperhősről és társairól mintázták. Pl. Oliverre maximálisan ráillik Green Arrow szerepe. A húgát "Speedy"-nek, azaz "Spuri"-nak becézik a filmben, a DC-verzióban pedig szintén van egy "Speedy" nevű női karakter, eredeti nevén "Mia Dearden" -> Oliver húgának neve pedig "Thea Dearden Queen".

Legjobb színész:

Legjobbat most nem igazán tudtam választani. Kb. mindegyikük ugyanazon a szinten teljesít, és jól játsszák a saját karaktereiket.

Legjobb szinkronszínész: Bozsó Péter (Oliver; South Park -> Stan :D); Solecki Janka (Felicity). :)

Főszereplők: Oliver (Stephen Amell), Moira (Susanna Thompson), Thea (Willa Holland), Tommy (Colin Donnell), Laurel (Katie Cassidy), Diggle (David Ramsey)

Főbb mellékszereplők az évadban (akik több részben is feltűnnek): Walter (Moira férje; Colin Salmon), Carly (Diggle sógornője; Christie Laing), Felicity (Oliver és Diggle szövetségese; Emily Bett Rickards), Quentin (Laurel apja; Paul Blackthorne), Roy (Thea barátja; Colton Haynes), Malcolm Merlyn (Tommy apja; egyébként a Született feleségekből lehet az őt játszó színész, John Barrowman ismerős: ott Angie volt szerelmét, Patrick Logant alakította).

Főbb vendégszereplők (akik 1-2 rész erejéig vesznek részt az évadban): A „Született feleségek”-ből több mellékszereplőt is átvettek:
- az Arrow-ban a 6.részben szereplő (családi) rablóbanda fejét, Derek Restont alakító színész is feltűnt a Született feleségekben, akkor Lynette főnökét, Ed Ferrarat játszotta (megformálója: Currie Graham)
- szintén a D.H.-ból ismerhetjük a 7.részben felbukkanó Frank Bertinelli maffiafőnököt, aki anno Angie férjét, Nick Bolent, az egykori nyomozót személyesítette meg (Jeffrey Nordling alakítja)
- a „Once Upon a Time”-ból („Egyszer volt, hol nem volt”) is feltűnik egy színész a sorozatban; ott az orvost, dr. Whale-t alakította, itt pedig Cyrus Vanch ember- és drogkereskedőként láthattuk viszont a 13.részben (a színész neve: David Anders)

Néhány kedvenc idézet a sorozatból:

„(…) úgyhogy ide jártam. Hogy beszéljek veled. Minden butaságot elmondtam, hogy mi történt velem, melyik srác az, aki tetszik… Aztán időnként megkértelek, könyörögtem, hogy találd meg a hazautat. Most pedig itt vagy, és sokkal közelebb éreztelek magamhoz, addig, amíg halott voltál. Jól tudom, hogy pokoli volt az a hely, ahol voltál, de itt is pokoli volt. Engedj közel magadhoz, Oli... Valakit engedj már közel.” (Thea)

 „De ma belenéztem Helena szemébe, és nem húzhatom vissza a szakadék széléről, mert ő már lezuhant.” (Oliver)

„ (Quentin nyomozó): Nem egy kérges lelkű bűnöző, mi?
(Felicity): Nem, bűnöző nem vagyok.
(Quentin nyomozó): Mi egy számítógép feltörése?
(Felicity): Ööö… Hobbi?”

Az évad zárómondata: 
„Nyisd ki a szemed, Tommy! Nyisd ki a szemed!” (Oliver)

Epizódlista:

01. Hazatérés
02. Tiszteld apádat!
03. Magányos vadász
04. Az ártatlan
05. Házi őrizet
06. Az örökség
07. A tűz múzsája
08. Vérbosszú
09. Az utolsó pillanat
10. Égető kérdések
11. A bizalom ára
12. Szédülés
13. Árulás
14. Családi bűnök
15. A Cselező
16. Apa és fia
17. Vetélytársnő
18. A Megmentő
19. Lezáratlan ügy
20. A kis szemtanú
21. A nagy terv
22. Pokoli gépezet
23. Az igazság pillanata

Osztályzat: 9/10